miercuri, 7 mai 2008

Cu privire la amplasarea unei machete a statuii reprezentându-l pe Carol I, în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti

Data introducerii: 30.04.2008

Cu privire la amplasarea, de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, a unei machete a statuii reprezentându-l pe Carol I, în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti, Ministerul Culturii şi Cultelor face următoarele precizări:

  • În zona în care a fost amplasată macheta se află un număr de şapte monumente istorice, în jurul cărora sunt instituite zone de protecţie;
  • Potrivit prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice (art. 9, 11, 24, 26 şi 33), orice intervenţie în zona de protecţie a monumentelor istorice trebuie avizată de Ministerul Culturii şi Cultelor, prin Comisia Naţională a Monumentelor Istorice.


Având în vedere că Primăria Generală a Municipiului Bucureşti nu a depus la Ministerul Culturii şi Cultelor nici o documentaţie, prevăzută de lege, privind amplasarea acestei machete în Piaţa Revoluţiei, intervenţia în zona de protecţie a respectivelor monumente istorice nu este legală. Trebuie menţionat faptul că prevederile în cauză se aplică şi în cazul amplasării unor construcţii temporare.

Pe de altă parte, prin adresa nr. 1683/VN/28.02.2007, Ministerul Culturii şi Cultelor a transmis Avizul nefavorabil al Comisiei Naţionale a Monumentelor de For Public, privind amplasarea „Statuii ecvestre a Regelui Carol I” în Piaţa Revoluţiei, iar prin adresa nr. 1124/VN/21.02.2008 s-a comunicat avizul favorabil, cu recomandări, pentru amplasamentul aceluiaşi monument de for public în spaţiul verde plantat aflat între Şos. P.D. Kiseleff şi Bd. Aviatorilor.

Ministerul Culturii şi Cultelor îşi reafirmă poziţia conform căreia nici o altă lucrare monumentală nu poate fi amplasată în Piaţa Revoluţiei, decât în legătură cu reconfigurarea acestui spaţiu, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, atât în ceea ce priveşte legislaţia din domeniul protejării monumentelor istorice, cât şi pe cea referitoare la monumentele de for public.

Faţă de această situaţie, Ministerul Culturii şi Cultelor a atenţionat, direct, printr-o notificare adresată Primarului General al Municipiului Bucureşti, asupra necesităţii respectării cadrului legal.

Niciun comentariu: