miercuri, 7 mai 2008

Ping-pong cu Carol I

Ping-pong cu Carol I între Primăria Capitalei şi Ministerul Culturii


Cotidianul.02 Mai 2008

Alexandra Olivotto | 3 comentarii
Rating:
0 voturi
Marime text a A Trimite pe email Comenteaza
Ministerul Culturii consideră că amplasarea machetei lui Florin Codre în Piaţa Revoluţiei este ilegală, iar primăria susţine că nu are nevoie de aprobarea MCC.
Pe 30 aprilie, pe site-ul Ministerului Culturii au fost postate câteva precizări privind amplasarea machetei statuii reprezentându-l pe Carol I în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti. În text se arată că, în absenţa unei documentaţii depuse la Ministerul Culturii şi Cultelor, “intervenţia în zona de protecţie a respectivelor monumente istorice nu este legală”.

Mai mult, “Ministerul Culturii şi Cultelor îşi reafirmă poziţia conform căreia nici o altă lucrare monumentală nu poate fi amplasată în Piaţa Revoluţiei”, în care se află deja “Ţeapa” lui Alexandru Ghilduş, plus o statuie care îl reprezintă pe Iuliu Maniu şi alta consacrată lui Corneliu Coposu.

În schimb, MCC “a comunicat avizul favorabil, cu recomandări, pentru amplasamentul aceluiaşi monument de for public (statuia lui Carol I de Florin Codre - n.r.) în spaţiul verde plantat aflat între Şos. P.D. Kiseleff şi Bd. Aviatorilor”.

Directorul Departamentului de Monumente din cadrul Primăriei Capitalei, Florin Necula, a declarat pentru cotidianul.ro că pe el nu îl interesează această “gândire defectuoasă a ministerului. De ce e mai legal să pun macheta unde spune ministerul şi nu pe locul istoric al statuii? Am pus-o exact unde a fost pusă statuia în ‘39. Atunci când a fost ea amplasată acolo nu era tot în zona de protecţie a unor monumente? Şi de ce zona de protecţie protejează numai anumiţi sculptori?”, s-a întrebat Necula.

“Există o hotărâre a Consiliului General al Bucureştiului din 2006 pentru reamplasarea statuii pe locul iniţial, pe baza căreia am pus macheta în Piaţa Revoluţiei, şi nu am nevoie de altceva”, a subliniat directorul Departamentului de Monumente din cadrul Primăriei Capitalei, afirmând că Ministerul Culturii a lansat proiectul statuii lui Carol I. Necula a enumerat alte câteva iniţiative pe care MCC nu le-a putut duce la capăt: “Se apropia summitul şi ministerul n-avea bani să termine statuia lui De Gaulle, aşa că primăria a plătit şase miliarde de lei ca să se termine de turnat şi să se amplaseze.

Cu Caragiale au intrat iarăşi în impas, o problemă de cinci sau şase ani, care se mişcă dintr-un birou în altul, şi anul trecut domnul Videanu a semnat 40 de miliarde pentru ca să se toarne şi va fi amplasată probabil peste o lună. Când s-a pus Cuza, nu au fost bani de la minister pentru soclu, şi iar a plătit primăria un miliard de lei. Când intră ministerul într-un impas, nu se mai pune nici o problemă, când vrea primăria să ducă un proiect cap-coadă, nu se poate, din nişte motive pe care le găsesc penibile”, a accentuat Necula.

“N-ajunge o hotărâre de Consiliu, pentru că zona e protejată, iar Legea monumentelor spune că pentru zone protejate e nevoie de avizul Ministerului Culturii, respectiv al Comisiei”, a declarat pentru cotidianul.ro Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii. “De altfel, la solicitarea primăriei, monumentul a primit amplasament în zona Palatului Victoria, unde era înainte monumentul soldatului sovietic. Şi sculptorul Florin Codre a fost de acord”, a adăugat Iorgulescu.

Când i s-a amintit că artistul se exprimase în favoarea amplasării lucrării sale în Piaţa Revoluţiei, ministrul a spus că “el poate că ar dori să fie pus deasupra Ateneului sau deasupra Arcului de Triumf, asta e o altă problemă”. “Subliniez: avizul favorabil pentru amplasarea monumentului în zona Victoria s-a dat la solicitarea sculptorului şi a primăriei, care e beneficiarul sculpturii.

Acum, că nu le mai convine amplasamentul, e problema dânşilor”, a precizat Iorgulescu. Întrebat cu privire la rezultatul consultărilor cu publicul, ministrul Culturii a afirmat: “Până una- alta, dincolo de ce vrea publicul, ştiu ce vor specialiştii. În materie de urbanism şi de monumente de for public, cred că decidenţii ar trebui să fie specialiştii, că dacă e să ne luăm după public...

Consultările de tipul acesta, chiar dacă par a fi utile, nu sunt, din punctul meu de vedere, rezonante cu ce ar avea nevoie Bucureştiul. Primăria este în deficit de legalitate”, a opinat ministrul Culturii, care suspectează data amplasării machetei lui Carol I de încărcătură politică şi de conotaţii electorale.

“Ştiu că există deja o scrisoare semnată de mai mulţi specialişti, e vorba de arhitecţi, urbanişti, artişti, reprezentanţi ai unor instituţii din această zonă, împotriva amplasării statuii în Piaţa Revoluţiei. Nu ştiu când va fi făcută publică, ştiu doar că se strângeau semnături”, a mai precizat Iorgulescu.

Niciun comentariu: