miercuri, 7 mai 2008



Statuia lui Carol I din Piaţa Revoluţiei umbreşte „Ţeapa lui Ghilduş“

Mariana Marin
Evenumantul zilei, Marţi, 29 Aprilie 2008
Bucureşteni şi turişti străini imortalizau ieri, în vervă, reprezentarea ecvestră a lui Carol I din Piaţa Revoluţiei din Capitală.

Trecători de toate vârstele se opreau câteva clipe pentru a admira noul şi, pentru unii, familiarul monument.

Ridicată pe un soclu acoperit momentan de placaj, statuia din ipsos, ce aşteaptă să fie turnată în bronz, dacă va întruni acordul cetăţenilor, a stârnit deocamdată polemici şi entuziasm: „Parcă a mai fost şi înainte amplasată aici, nu?“, are un déjà-vu Antoaneta Pelin, 45 de ani. O doamnă mai în vârstă, Eugenia, crede că „monumentul nu trebuia niciodată dat jos“.

Germanii nu ştiu de Carol


Peste o sută de turişti germani pozau ieri, entuziaşti, statuia lui Carol I (fost ofiţer german până la încoronarea sa ca rege al României în 1866). Totuşi, nici unul dintre ei nu a putut spune cine a fost Carol: „Nu ştiu istoria României, îmi pare rău“, s-a scuzat Hildegard Forell, 57 de ani. Turista a adăugat în schimb că, „faţă de monumentul oribil de lângă („Memorialul Renaş- terii“, autor Alexandru Ghilduş -
n.r.), statuia este foarte frumoasă şi se potriveşte cu clădirile din zonă“.

De altfel, şi bucureşteanul Victor Ghelase, în vârstă de 40 de ani, crede că readucerea statuii lui Carol I în faţa Palatului Regal este o „excelentă idee“. Despre ce a însemnat Carol I pentru România, Ghelase crede că primul nostru rege „a făcut ca ţara să evolueze cu cel puţin jumătate de secol“. Ideea reamplasării statuii lui Carol în faţa Palatului Regal a apărut în 2006, când s-au împlinit 140 de ani de la încoronarea lui ca principe al României.

CAROL SE ÎNTOARCE

Originalul a fost distrus de comunişti

Operă a sculptorului croat Ivan Mestrovici, statuia lui Carol I a fost inaugurată pe 9 mai 1939 în Piaţa Palatului Regal şi distrusă în 1948 de comunişti. Pentru că urmaşii artistului au cerut Ministerului Culturii, care dorea refacerea statuii, circa patru milioane de euro pentru drepturile de autor, s-a apelat la artistul român Florin Codre. El a primit pentru lucrări peste jumă- tate de million de euro, conform surselor EVZ. Monumentul va fi turnat în bronz imediat ce românii îşi vor da acordul pe site-urile www.pmb.ro sau www.ampt.ro.

Niciun comentariu: